Pancreatita acută este descrisa ca fiind o afectiune inflamatorie a pancreasului caracterizata clinic prin debutul acut al durerii abdominale. Unii pacienti au mai mult de un episod de pancreatita acuta, episoadele recurente putând duce în timp la pancreatită cronică. Cele mai multe cazuri de pancreatita acuta se datorează calculilor biliari sau a consumului excesiv de alcool. Alte cauze includ anumite medicamente sau substante toxice, traumatisme sau interventii chirurgicale la nivelul abdomenului, un nivel crescut al trigliceridelor sau calciului in sange, anomalii anatomice ale pancreasului, mutatii genetice, afectiuni vasculare. În cazuri rare, boala poate fi rezultatul unor infectii virale, cum ar fi oreionul. În aproximativ 15-20 % din cazurile de pancreatita acuta, cauza este necunoscuta.

 

Care sunt simptomele de Pancreatita Acuta?
Pancreatita acută începe, de obicei, cu dureri la nivelul abdomenului superior, care ar putea dura câteva zile. Durerea este adesea severa. Acesta durere poate fi constanta, resimtita doar în abdomen, sau poate iradia in spate și / sau alte zone. Durerea poate fi bruscă și intensă, sau poate începe ca o durere usoara, care este agravată de consumul de alimente, dar progresiv devine mai intensă si constantă. Abdomenul poate fi meteorizat si foarte sensibil la palpare. Alte simptome includ greata, varsaturi, febra, precum și un puls rapid.

Aproximativ 20% din cazurile de pancreatita acuta sunt severe. Acesti pacienți necesită internarea intr-o unitate de terapie intensiva deoarece asociaza un risc vital major prin afectarea severa a altor organe si sisteme (cardiovascular, respirator, renal). În cazurile grave, pancreatita acuta se poate complica de asemeana cu infectii, hemoragii sau tromboze iar riscul de deces este mare.

Dacă un pacient se prezinta la medic pentru o durere abdominala severa, care este diferita de alte tipuri de dureri din istoricul personal, acesta trebuie evaluat pentru o posibila pancreatita acuta.

Pacientii cu PA trebuie sa fie monitorizati 6-18 luni (sau mai mult dupa cazurile severe) pentru a se identifica daca asociaza insuficienta pancreatica exocrina secundara (IPE). Managementul IPE asociat PA se bazează în principal pe terapia de substituție enzimatică pancreatică (TSEP) cu pancreatina sub forma de mini-microsfere gastrorezistente, dar poate include, de asemenea, modificari ale stilului de viata si suplimentarea cu vitamine, după caz​. Enzimele pancreatice nu trebuie administrate in timpul fazelor precoce ale pancreatitei acute.

Autori: Dr. Cristina Radu si Prof. Dr. Cristian Gheorghe