Antigenul carbohidrat 19-9 este o moleculă (glicopreteină) produsă în mod normal de unele celule din organism – celule pancreatice, hepatice, ale veizicii biliare, gastrice, colonice, de la nivel uterin, de la nivelul gladelor salivare sau prostatei, iar încărcătura de CA19-9 din corp poate fi măsurată din sângele venos.

În anumite boli această moleculă este produsă în exces și va fi detectată în cantitate crescută în sânge. Cancerul de pancreas este una din situațiile în care se poate întâlni un nivel crescut al CA19-9 în sânge. Acest marker este folosit pentru a urmări evoluția bolii și răspunsul la tratament, nu pentru a pune diagnosticul de cancer de pancreas. De obicei se măsoara înainte de orice tip de tratament iar ulterior – scăderea nivelului de CA19-9 din sânge poate sugera un răspuns bun la tratament, menținerea valorii CA19-9 pe parcursul tratamentului poate semnala o lipsa de răspuns la tratament, cu atât mai mult creșterea nivelului acesteia sugerează dezvoltarea tumorii în ciuda tratamentului. Acest marker nu va fi utilizat singur pentru monitorizarea bolii, ci împreuna cu alte modificări – clinice, alte altor analize de laborator, sau testelor imagistice. Scăderea nivelului de CA19-9 după tratament urmată de o nouă creștere sugerează recurența bolii. Există însa și situații în care CA19-9 are o valoare normală deși pacientul are cancer de pancreas, după cum exista situații în care CA19-9 este crescut iar pacientul are alta patologie cum ar fi – litiaza biliară, pancreatita acută, fibroza chistică, icterul mecanic, angiocolita și alte afecțiuni hepatice.

 

Autori: Dr Ștefania Bunduc și Prof. Dr. Cristian Gheroghe