Veti gasi în cele ce urmeaza câteva informatii privind atât masurile generale, cât si date specifice legate de alimentatie.

  • Scopul este acela de a menţine un aport alimentar adecvat şi de a corecta deficitele nutriţionale
  • Trebuie evitate mesele copioase; se recomanda mese dese, reduse cantitativ (5 mese/zi)
  • Este obligatoriu sa se întrerupa consumul de alcool si fumatul
  • Dieta trebuie să fie echilibrată, cu un aport de 35 kcal/kgcorp/zi, 1-1,5 g de proteine/kgcorp/zi şi 30% grăsimi, bogată în carbohidraţi, săracă în fibre. Dietele sărace în grăsimi nu asigură aportul energetic necesar, iar administrarea de vitamine liposolubile nu este recomandată Se recomandă o dietă normo-lipidică
  • Trebuie consumate alimente bogate în antioxidanti, vitamine: A,C,E,D, minerale cum ar fi magneziu, calciu, zinc, seleniu si alimente bogate în vitamine din complexul B si fier
  • Trebuie consumate lichide în cantitati crescute (6-8 pahare apa/zi)

 

dieta

Autori: Dr. Cristina Radu si Prof. Dr. Cristian Gheorghe